Dnes sa na Slovensku prvýkrát volí elektronicky

01.06.2009 Prešov

Študenti zo štyroch prešovských stredných škôl si práve dnes skúšajú prvé e-voľby na Slovensku.
Volia cez internet, prostredníctvom elektronických voličských preukazov vo forme čipových kariet. Cieľom projektu Moderné európske voľby je posilniť v mladých ľuďoch pocit spoločenskej zodpovednosti a zároveň občanom demonštrovať význam e-Governmentu. Záštitu nad týmito simulovanými voľbami do Európskeho parlamentu prevzal podpredseda vlády Dušan Čaplovič.

Prešov 1. jún 2009 – Viac ako 500 študentov zo štyroch prešovských stredných škôl si práve dnes v praxi skúša, ako vyzerá e-Government. Čipovými voličskými preukazmi, ktoré im poskytla minulý týždeň spoločnosť Disig, odovzdávajú prostredníctvom internetu svoj hlas v simulovaných voľbách do Európskeho parlamentu. Hlasovanie sa realizuje pomocou volebného systému z dielne Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Ide o prvé elektronické voľby na území Slovenska.
Pre voličov sa akt voľby koná pred obrazovkou počítača. Študenti vložia do čítacieho zariadenia svoj čipový voličský preukaz a zadajú PIN, ktorým je preukaz chránený. Potom si v počítačovej aplikácii volieb do Európskeho parlamentu vyberú stranu, ktorej chcú dať svoj hlas, a jednoduchým kliknutím svoju voľbu odošlú. „Tisícky našich občanov, ktorí sa v deň eurovolieb budú nachádzať mimo územia republiky, prídu o príležitosť odovzdať svoj hlas. Ak raz budú elektronické voľby oficiálne, prostredníctvom internetu sa môže takto jednoducho občan zúčastniť volieb z ktoréhokoľvek kúta planéty, “ opisuje jednu z kľúčových z výhod e-Governmentu Luboš Batěk, špecialista na digitálny podpis zo spoločnosti Disig, ktorá po technickej stránke projekt zastrešuje.
Dnes volia študenti pomocou špeciálnej čipovej karty, už o niekoľko rokov týmto technickým prostriedkom môže byť občiansky preukaz. Prostredníctvom digitálneho podpisu umožní občanom elektronickou formou zúčastňovať sa volieb alebo referenda, či efektívne komunikovať so štátnou správou a úradmi bez miestnych a časových obmedzení. V súčasnosti je digitálny podpis možné použiť napríklad na podanie daňového priznania či pri zápise do obchodného registra. Rozširovať možnosti jeho využitia a sprístupniť ho čo najviac obyvateľom sú jedny z priorít Operačného programu informatizácie spoločnosti.
Volebný softvér je založený na originálnom bezpečnostnom protokole, ktorý vznikol v rámci základného výskumu na UPJŠ. „Z používateľského hľadiska musí softvér byť jednoduchý a zrozumiteľný, aby bol prístupný všetkým voličom. Jeho jadro je však komplikované, keďže zaručuje všetky nevyhnutné vlastnosti volieb. Musí zabezpečiť kontrolu oprávnenosti voliča, anonymitu hlasovania, overiť započítanie všetkých odovzdaných hlasov, zabrániť ovplyvneniu volieb na základe poznania čiastkových výsledkov a pod. , “ približuje aplikáciu doc. RNDr. Gabriel Semanišin, PhD. , riaditeľ Ústavu informatiky PF UPJŠ. Keďže vďaka nej nie je potrebné manuálne počítať hlasy voličov, výsledky volieb budú dostupné okamžite po ukončení hlasovania. Verejnosť sa ich dozvie už dnes na tlačovej konferencii v budove Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove na Námestí Legionárov 3 o 13:00.
„Že mladí ľudia majú záujem vyjadrovať svoj názor, že chcú ovplyvňovať svoju budúcnosť a sú aktívni, dokazuje aj to, ako šikovne tieto voľby dokázal zorganizovať Mládežnícky parlament mesta Prešov. Projekt Moderné európske voľby občanom názorne priblíži význam informatizácie Slovenska a dúfam, že mnohých z nich motivuje aj na účasť vo voľbách 6. júna 2009, “ hovorí podpredseda vlády SR pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič, ktorý nad projektom prevzal záštitu.
Slavomír Benko
PR manažér
 

Vyberte región